Sunday, 22 May 2011

pentingnya Asid Folik bagi badan..

Asid folik atau folate adalah vitamin B9 yang selalunya dijumpai didalam sayuran hijau, jus buahan dan bijiran. Asid folik boleh didapati sama ada dengan memakan makanan tersebut atau dengan pil asid folik. Asid folik diperlukan terutamanya semasa anda merancang untuk hamil 2 ke 3 bulan sebelum , dan tiga bulan pertama selepas hamil. Ia boleh mengurangkan risiko untuk mendapat anak yang cacat terutamanya kecacatan saraf (NTD) , otak (anencephaly) dan saraf tunjang (spina bifida) Kajian telah menunjukkan bahwa, kecacatan ini boleh dikurangkan sehingga 70%. Itulah sebabnya sangat penting untuk anda memakan asid folik semasa hamil.
Anenchephaly adalah nama diberikan kapada bayi yang tidak mempunyai tisu otak dan akan mati sejurus sahaja ia dilahirkan. Spina bifida pula adalah kecacatan saraf tunjang yang boleh menyebabkan lumpuh, masalah usus, pundi kencing dan kecacatan otak.
Risiko-risiko yang boleh menjurus kepada neural tube defect (NTD):
  • Keluarga yang pernah mengalami NTD
  • Pernah hamil anak yang mengalami NTD
  • Mengambil ubat sawan
  • Kencing manis
Semua wanita yang merancang untuk hamil disarankan untuk mengambil asid folik sekurang-kurangnya 0.4mg dan 0.8mg semasa hamil untuk mengurangkan risiko tersebut setiap hari.Bagi yang nak bergelar pengantin baru tu dah boleh dah dapatkan asid folik nih. Dalam Essential USANA sudah tersedia asid folik ni, satu tablet 333ug atau 0.333mg, dengan pengambilan 2tablet sehari sudah mencukupi, 0.666mg..tidak lebih dan tidak kurang,,

No comments:

Post a Comment